Manuele Therapie

Lelystad   Mijdrecht  Zeist

Manuele therapie kan de oplossing zijn als je een gewricht slecht kunt bewegen of als je daar pijn bij hebt. De effecten van manuele therapie zijn vaak meteen na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Door hun gespecialiseerde opleiding zijn de manuele therapeuten bij KernGezond uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo heeft de manueel therapeut voor elk lichaam de juiste oplossing.

Wat is manuele therapie?


Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezind bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en van de wervelkolom in het bijzonder.

 

Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

 

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak meteen na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak blijkt of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

 

Werkwijze manueel therapeut

Naast een screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

 

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met jou, de patiënt, beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan maakt de manueel therapeut een aanpak voor verdere behandeling bespreekbaar. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 

Voor wie?

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd.

 

Afspraak zonder verwijzing

Voor een bezoek aan de manueel therapeut is geen verwijzing nodig van de huisarts. Kom gerust langs bij KernGezond of maak telefonisch een afspraak.

 

Kosten

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

 

Gegarandeerde kwaliteit

Sinds december 2007 zijn fysiotherapie, manuele therapie, bekkenfysiotherapie en psychosomatisch fysiotherapie bij KernGezond gecertificeerd volgens het model Harmonische Kwaliteitsbeoordeling van de Zorgsector (ISO-HKZ). Dat betekent dat alle procedures van fysio- en manuele therapie gestandaardiseerd, transparant en controleerbaar zijn. En dat betekent weer dat je van KernGezond een continue hoogwaardige kwaliteit van zorg mag verwachten.

Deze website gebruikt cookies
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x