Topsportbegeleiding

Lelystad   Mijdrecht

Sportbegeleiding

KernGezond verzorgt de sportbegeleiding binnen een aantal sportverenigingen in Lelystad en Mijdrecht. Een aantal gespecialiseerde fysiotherapeuten hebben dit proces in gang gezet en steeds meer sportverenigingen sluiten zich aan bij KernGezond. 

 

Wie?

De volgende sportvereniging zijn op dit moment bij KernGezond aangesloten: 

Lelystad:

    

Mijdrecht:

Waarom?

De teams van de sportverenigingen worden goed in de gaten gehouden door onze therapeuten. Dit wordt gedaan, zodat de teams optimaal kunnen presteren. Zo worden er bijvoorbeeld teamsportscreeningen gehouden. Deze teamsportscreeningen bevatten een meting van de lichaamssamenstelling van de speler door een diëtiste, meting van kans op blessureleed door middel van een cluster van testen en een meting van het uithoudingsvermogen door middel van een shuttle run test waarbij alle spelers een hartslagmeter dragen. Door meting van de hartslag kan nauwkeurig het conditieniveau van de spelers worden bepaald. Zo'n teamsportscreening wordt aan het begin van het seizoen gehouden om alle basisniveau´s van de spelers te bepalen. Indien er wordt afgeweken van de standaard is het de bedoeling dat de fysiotherapeut samen met de desbetreffende speler aan de slag gaat met het op peil komen van het niveau wat bereikt moet worden. Deze teamsportscreening wordt vervolgens ook tussentijds- en aan het einde van het seizoen herhaald.

 

Basisscreening

Een basisscreening is er voor mensen die graag een risicoprofiel of nulmeting willen hebben. De sporter vult van te voren een vragenlijst in die te vinden is op onze website. De screening bestaat vervolgens uit een vraaggesprek over de desbetreffende hulpvraag, een meting van de fitheid door middel van een fietstest en een cluster van testen. Aan de hand van de resultaten worden onze bevindingen met u besproken. Eventueel kan de sporter uit aanvullende modules kiezen om het juiste doel te bereiken.

 

Topsportscreening

De topsportscreening is bedoeld voor sporters die hun lichaam eens wat beter onder de loep willen hebben. Bij bovenhandse sporten wordt er voornamelijk naar het schoudercomplex gekeken en bij balsporten wordt er (ook) gekeken naar de verschillende aspecten van de benen. Denk hierbij aan sprongkracht, stabiliteit/coördinatie, lenigheid, etc. De resultaten worden samen met de sporter besproken. Indien er bijvoorbeeld een verhoogde kans blijkt te zijn op blessures kan er een schema worden opgesteld om dit te voorkomen. Dit kan na verloop van tijd geëvalueerd worden of de sporter wordt door de therapeut onder behandeling genomen.

 

Teamsportscreening

Deze teamsportscreening bestaat uit 3 gedeeltes, zodat het team optimaal blijft presteren. Aan het begin van het seizoen van de desbetreffende sport wordt er een nulmeting gehouden. Bij deze nulmeting worden de basisniveau´s van de sporters bepaald. Als de sporter niet voldoet aan de geëiste voorwaarden is het zaak om samen met de therapeut aan de slag te gaan met de aspecten die niet voldoen aan de voorwaarden. Ook wordt er tussentijds een teamsportscreening gedaan om te bekijken of de spelers nog steeds voldoen aan de voorwaarden. Tot slot wordt er aan het einde van het seizoen afgesloten met de screening om de niveau´s opnieuw te peilen. Dit kan dan weer een leidraad zijn om mee aan de slag te gaan in de zomerperiode. De screening bestaat uit: 

  • Lichaamsamenstelling (meting van spiermassa, BMI, etc.)
  • Fitheid (door middel van een Functional Movement Screen)
  • Uithoudingsvermogen (Shuttle Run Test met uitvoering van hartslagmeters)

De resultaten worden besproken met de technische staf om te bepalen wie er positief scoren en wie er negatief scoren. Het is dan aan de coach/trainer of diegene kan participeren binnen het team.

 

Blessure Meld Formulier

Voor de sporters die aangesloten zijn bij KernGezond is er een Blessure Meld Formulier opgesteld. De sporters kunnen via de website een vraag stellen of een blessure melden aan de fysiotherapeut. U krijgt dan binnen 24 uur antwoord.

Deze website gebruikt cookies
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x